Jak wybrać ekspres do kawy

Picie kawy należy do codziennych rytuałów i nawyków dużej części naszej populacji. Każdy, kto zapragnie rozkoszować się smakiem i aromatem prawdziwej kawy z ekspresu, musí odpowiedzieć sobie na parę podstawowych pytań. Oferta rynkowa urządzeń jest szeroka a przed dokonaniem wyboru tego właściwego należy rozważyć, jakie funkcje ma pełnić nowy ekspres do kawy. Całkowicie automatyczne ekspresy sterowane jedynie przyciśnięciem przycisku uzupełniają klasyczne wersje z dżwignią. Nie wiecie który typ wybrać?

Rodzaje ekspresów

Główna róźnica w ekspresach polega na sposobie przygotowania kawy. Podstawą kawy espresso z ekspresu ciśnieniowego jest proces przepuszczania przez zmieloną kawę wody ogrzanej do temperatury 90 °C przy ciśnieniu 9–15 barów do pojemności 30 ml. Wynikiem jest wysokiej jakości napój o maksymalnym smaku i zapachu. W ekspresach przelewowych kawa powstaje w wyniku przejścia gorącej wody przez warstwę kawy przy standardowym ciśnieniu. W porównainu z espressem nie jest tak mocna ale nadaje się do picia w większych ilościach.

Jak wybrać ekspres do kawy

Ekspresy automatyczne a manualne

Ekspresy można podzielić na automatycznemanualne. Pierwsze z wymienionych mogą przygotować cały zestaw napojów jedynie za pomocą przyciśnięcia odpowiedniego przycisku. Charakteryzują się posiadaniem zintegrowanego młynka do kawy ziarnistej oraz kompletnym panelem sterowania (często z wyświetlaczem elektronicznym). Obowiązkowym wyposażeniem są zbiorniki na wodę i fusy. Manualne ekspresy nie mają młynka zaś kawę wkłada się do specjalnej dźwigni.

Prawidłowo zmielona kawa

Alfą i omegą wyjątkowego kawowego doznania jest prawidłowo zmielona kawa. Różne stopnie grubości mielonych ziaren pasują do różnego rodzaju przygotowania. Jeżeli kupujecie mieloną kawę w puszkach metalowych, nigdy nie będziecie całkiem zadowoleni. Na szczęście istnieje parę rozwiązań. Jednym z nich jest zakup osobnego młynka do kawy (idealny model z młyńskimi kamieniami) z odpowiednią regulacją grubości mielenia. Czas ekstrakcji (przechodzenia wody przez kawę) powinien trwać 25–30 sekund zaś pojemność napoju wyjściwego powinna wynosić około 30 ml.

Ciśnienie - bar

Ekspresy do kawy ciśnieniowe i zwykłe dzielą się na dwie grupy. O wysokim ciśnieniu 9–19 barów i niskociśnieniowe do 2 barów. Jeżeli chcecie przygotować prawdziwe espresso, ciśnienie robocze domowych ekspresów powinno wahać się w okolicy 15 barów. Jednak nie zapominajcie, że jest to jedynie jeden z parametrów identyfikujący urządzenie dobrej jakośći. W większości przypadków należy trzymać się zasady, że cisnienie poniżej 9 barów nie spełnia warunków przygotowania doskonałej kawy espresso.

Kawa mielona, POD, kapsułki kawowe

Podstawowy produkt do ekspresu można kupić w formie prażonych ziaren przygotowanych do mielenia, jak też w stanie zmielonym i przygotowanym do natychmiastowego spożycia. Jeżeli zdecydujecie się iść drogą maksymalnego komfortu, zdecydujcie się na urządzenie wykorzystujące kawę porcjowaną (PODy, kapsułki kawowe). Wariant ten wymaga większych kosztów jedenj porcji, w zamian za wysoką czystość użytkowania (żadnych wysypanych fusów). Kolejną korzyścią jest zakres asortymentu – jest wiele rodzajów kaw w kapsółkach.

Funkcje specjalne

Przygotowanie kawy nie jest jedyną rzeczą, którą może wykonać twój ekspres do kawy. Bardzo popularne są urządzenia ze zintegrowanym młynkiem do kawy (patrz punkt 2) i z funkcją cappuccino – urządzeniem do spieniania mleka. Kolejną praktyczną funkcją jest automatyczne wypłukiwanie kamienia. Ponieważ przygotowanie kawy jest bezpośrednio związane z ogrzewaniem wody i tworzeniem się kamienia, ekspres do kawy należy regularnie czyścić przeznaczonymi do tego środkami chemicznymi. Jeżeli jesteście zapominalscy, wybierzcie raczej urządzenie z automatyczną sygnalizacją nadchodzącej konieczności odwapnienia. Funkcja przepłukiwania w określonych odstępach, lub po każdym włączeniu urządzenia, aktywizuje proces przepłukiwania dystrybutorów pary i gorącej wody.

Przy pomocy większości ekspresów do kawy można spienić mleko i w ten sposób stworzyć podstawy dla prawdziwego cappuccino. Cały proces obsługuje gorąca para, która za pomocą specjalnej nadstawki doprowadzana jest do mleka. Ten sam przewód może także dostarczyć gorącą wodę na herbatę lub inne napoje. Do zbiornika z zasady wlewamy wodę zimną. Jeżeli chcecie zaoszczędzić na preparatach odwapniających, wykorzystujcie specjalnie filtrowaną wodę, co między innymi przejawia się w smaku przygotowywanego napoju.