Jak wybrać grill

Lato w naszym kraju jest stosunkowo krótkie i staramy się je maksymalnie wykorzystać. Potrawy przygotowane w plenerze na grillu są dla nas pyszną przekąską z powodu jego specyficznego smaku i zapachu.

Elektryczne grille

Grill elektryczny elektryczny jest odpowiedni wtedy, kiedy chcemy grillować w okresie chłodniejszym, na tarasie lub w zamkniętych pomieszczeniach. Grille, które są przeznaczone dla jednej maksymalnie dla dwóch osób mają teflonową płytę, w której jest wbudowana spirala grzewcza. Spirala jest sercem grilla, dlatego musi mieć wystarczającą moc, być jakościowo dobra i dostępna, żeby można było ją łatwo czyścić.

W przypadku kiedy potrzebujemy więcej miejsca do grillowania grill ma ruszt, pod którym jest spirala (u niektórych modeli można ja zakryć kamieniami z lawy). Dużym atutem tego typu jest łatwa obsługa oraz krótki czas przygotowania do grillowania, bez potrzeby węgla drzewnego czy drzewa. Elektryczne grille można również wykorzystać do przygotowania specyficznych pokarmów jako np. fondue czy raclette.

Jedynym mankamentem jest brak „prawdziwej“ woni z grillowania, a przygotowanie możliwe jest tylko tam, gdzie jest zasilanie elektryczne.

Co powinien mieć elektryczny grill

  • Jakościowo dobre wykończenie powierzchni do której nie przywierają produkty (Quantanium)
  • Możliwość zmiennego ustawiania temperatury
  • Możliwość ustawienia nachylenia dolnej płyty tak, aby był odprowadzany nadmiar tłuszczu do miski
  • Możliwość wyjmowania miski
  • Możliwość ustawienia wysokości górnej płyty
  • Wyświetlanie informacji o pracy grilla i prawidłowej temperaturze
Jak wybrać grill

Grille na węgiel drzewny

Grille na węgiel drzewny są typem grillów najchętniej kupowanym, przede wszystkim ze względu na niską cenę i łatwą obsługę. Żar powstaje stopniowo poprzez palenie się kawałków węgla drzewnego, jednak na skutek tego przygotowanie jest dłuższe i trzeba nabyć pewną praktykę, zanim się zacznie osiągać doskonałe wyniki.

Dopiero po pewnym czasie potrafimy wyczuć jaka jest prawidłowa temperatura dla położenia mięsa (nie może się przypalać na ruszcie). Temperaturę można regulować tylko poprzez otwory powietrzne. Musi ich być odpowiednia ilość z możliwością łatwego sterowania. Tłuszcz przy przygotowaniu pokarmu kapie bezpośrednio na węgiel, co można ograniczyć właśnie dzięki wyczuciu prawidłowej temperatury przygotowania i wykorzystaniu miski czy tacki z aluminium położonej bezpośrednio na węgiel. Bardzo popularny smak i woń tak przygotowanego mięsa nie można niczym zastąpić .

Co powinien mieć grill na węgiel drzewny

  • jakościowo dobre sterowanie doprowadzania powietrza
  • możliwość ustawiania różnych wysokości pozycji rusztu
  • oddzielny pojemnik na popiół, najlepiej ze stali nierdzewnej
  • wieko do przykrycia z  otworem wentylacyjnym
  • uchwyty i miejsce do odkładania z termoplastu odpornego na wysokie temperatury
  • możliwość przemieszczania

Grille gazowe

Do grupy grillów gazowych zaliczają się małe grille podróżne, ale również duże modele z więcej niż trzema palnikami. Co dotyczy grillów kompaktowych proszę zauważyć ich prosty montaż, rozmiary w stanie rozłożonym jak i złożonym oraz całkowity ciężar.

Wielkości średnich rozmiarów są często produkowane w tzw. Zestawach. Prócz grilla otrzymuje się blachę do odprowadzania tłuszczu, żeliwną płytę do grillowania, podstawkę dla garnka, patelnie WOK itp. Wszystkie części można złożyć razem i zakryć wiekiem. Pokrywa  grilla stworzy coś w rodzaju  piekarnika.

Duże grille oferują trzy i więcej palników, które muszą być rozmieszczone tak, aby ciepło było rozprowadzone równomiernie po całej powierzchni grillowania, a nie tylko bezpośrednio pod samymi palnikami gazowymi. Najlepsze modele spełniają wymogi technologiczne najnowszych osiągnięć. Całe poszycie wraz ze skrzynką mają wykończenie ze stali nierdzewnej. Ruszty żeliwne z warstwą  emaliową są bardzo łatwe w utrzymaniu i mają długą żywotność. W wieku jest usytuowany termometr i w wielu modelach  grillujący ruszt jest sterowany silniczkiem. Jedną z największych zalet jest krótki czas i bardzo dobra regulacja ciepła.

Co powinien mieć grill gazowy

  • łatwe zapalanie każdego palnika z osobna (piezo zapalanie – szybkie zapalanie)
  • jakościowo dobry materiał palników – idealna jest stal nierdzewna
  • podłączenie do butli propan butanowej – nie zawsze jest częścią grilla!
  • samodzielny palnik gazowy
  • kółka mające gumę odporne na wstrząsy, ułatwiające obsługę
  • miejsce do odkładania wokół grilla

Typy gazowych grillów

Grille gazowe można podzielić na 3 podstawowe typy, kontaktowe, lawowe oraz, grille z technologią RBS.

Lawowe grille

Należą do grupy grillów gazowych, ale palniki są uzupełnione  kamieniami z lawy. Nagrzewane są gazem i bardzo szybko absorbują ciepło. Porowata powierzchnia wchłania dużą ilość tłuszczu kapiącego z mięsa, przez co obniża sie wytwarzanie toksycznych substancji oraz  tendencja do zapalenia się. Nie do przecenienia jest właściwość kamieni z lawy do samooczyszczania, dzięki czemu nie trzeba usuwać tłuszczu ani popiołu. Po skończeniu każdego grillowania kamienie muszą być przez 5 minut nagrzane do maksymalnej temperatury, dzięki czemu wypalą się wszystkie nieczystości.

Kamienie z lawy są czasem kombinowane z żeliwnymi płatami, które umożliwiają smażenie i opiekanie pokarmów obtoczonych w masie z ciasta czy jajka lub mięs, które były  marynowane. Przy umiarkowanym używaniu kamienie wystarczają na jeden sezon. Jeśli zaczną się kruszyć, najwyższa pora je zmienić.

Grill z  technologią RBS

Technologia RBS (Radiant Burner System) jest najbardziej nowoczesnym sposobem grillowania. Palniki ceramiczne usytuowane są na bokach wanny do grillowania, dzięki temu zapobiega się zapaleniu się kapiących tłuszczy i soków. Można dokładniej regulować temperaturę, nie jest potrzebne używanie brykiet do grillowania, ani kamieni z lawy, które .spełniają bardziej funkcję estetyczną. Są częścią  dostawy niektórych modeli.

Kontaktowe grille

Do przenoszenia ciepła wykorzystywany jest przede wszystkim ruszt do grillowania oraz płyta, które się nagrzewają do maksymalnej temperatury i dzięki zastosowanemu materiałowi (żeliwnemu) doskonale gromadzą i przekazują ciepło. Pod rusztami tych grillów usytuowane są palniki, których ciepło jest równomiernie rozprowadzone za pomocą specjalnego metalowego profilu (rozpraszacz ciepła) na całej powierzchni, na której się grilluje.

Jak wybrać grill

Ogólne zasady

  1. Zawsze należy dbać o bezpieczną eksploatację i odpowiednią stabilność grilla, gdyż zawsze istnieje niebezpieczeństwo poparzenia czy nawet możliwość pożaru.
  2. Należy wybierać grille masywne, aby wytrzymały na przykład napór nagłego porywu wiatru czy uderzenia. Prosimy pamiętać o solidnym wykończeniu zewnętrznym i wewnętrznym tak, aby grill służył nawet przez kilka lat.

Ruszt

Ruszt jest sercem grilla, powinien być ze stali nierdzewnej lub żeliwny, z powłoką z jakościowo dobrej emalii i zajmować jak największą powierzchnię, aby ciepło było rozprowadzone na cały obszar równomiernie.

Konserwacja i montaż

Im więcej części trzeba połączyć śrubami, tym większe ryzyko późniejszej niestabilności. Wszystkie części muszą być łatwe do czyszczenia albo do demontażu lub być łatwo dostępne.

Wieko

Może być prawie na każdym grillu, jest albo częścią dostawy albo można go zamówić. Znacznie poszerza możliwości, ale tylko wtedy jeśli idealnie przylega i jest szczelne. Wygodny jest wariant z wmontowanym termometrem oraz dającą się regulować łatwo sterowalna wentylacja.

Rączki i uchwyty

Muszą być masywne, ergonomiczne i nie przewodzące ciepła.

Czym się kierować przy kupnie grilla?

Oferta jest różnorodna i bogata. Należy bardzo dokładnie sprecyzować jaki typ żaru i jakie funkcje od grilla oczekujemy. Pomoże nam w tym odpowiedź na kilka pytań :

  • jaki grill chcemy – gazowy, elektryczny, czy na węgiel drzewny
  • jak często będziemy grillować i ile czasu będziemy potrzebować na przygotowanie
  • dla ilu osób będziemy grillować
  • gdzie będziemy grillować – w plenerze czy na tarasie
  • jakie środki finansowe możemy na to przeznaczyć
  • ile miejsca będziemy mieć do dyspozycji do ułożenia grilla poza sezonem