Jak wybrać kuchenkę

Kuchenka jest sercem całej kuchni. Może być wolnostojąca gazowa, elektryczna lub kombinowana a także w formie do zabudowy w ciągu kuchennym = komplet blatu do gotowania i piekarnika.

Kuchenka wolnostojąca czy do zabudowy?

Przy dokonywaniu wyboru decydujące są warunki waszej kuchni i wasz osobisty gust. Najpopularniejsze kuchenki wolnostojące są do dyspozycji w szerokościach 50 cm, 55 cm lub 60 cm. Są tańsze a ich zainstalowanie nie jest skomplikowane. Niedogodnością kuchenek wolnostojących jest powstawanie szczeliny pomiędzy kuchenką a meblami kuchennymi, którą bardzo ciężko utrzymać w czystości.

Kuchenki do zabudowy wbudowuje się do ciągu kuchennego. Płyta do gotowania i piekarnik mogą być od siebie oddzielone – jeżeli mają samodzielną regulację. W przeciwnym przypadku chodzi o wielofunkcyjny piekarnik i płytę do gotowania, tzn., że płyta do gotowania i piekarnik mają wspólne sterownie (zazwyczaj sterowanie umieszczone jest przy piekarniku).

Dokonując wyboru źródła energii decydujące jest, czy macie do dyspozycji gaz, czy doprowadzenie elektryczności wyższej mocy, której wymaga większiść kuchenek elektrycznych.

Jak wybrać kuchenkę

Kuchenki wolnostojące

Kuchenka elektryczna

W przypadku, gdy do gotowania wykorzystujecie elektryczność możecie wybierać z trzech typów powierzchni do gotowania. Płytek żeliwnych, płyty ceramicznej i płyty indukcyjnej.

Płytki żeliwne

Najtaniej kupicie płytki żeliwne, których wadą są wysokie koszty eksploatacji. Płytki wymagają dużo czasu, zanim nagrzeją się do wymaganej temperatury a następnie długo stygną. Ten bezwład elektryczny przynosi duże straty i wykorzystanie energii osiąga najwyżej 60 %.

Płyta ceramiczna

Kolejnym typem jest płyta ceramiczna. Jej płytki rozgrzeją się szybciej, pełną moc osiągają w ciągu 15 sekund zaś efektywność wykorzystania energii waha się w okolicach 70 %. Spirala pod płytą ceramiczną promieniuje ciepłem bezpośrednio do naczynia, dlatego wymagane jest, aby jego wielkość zawsze trochę przekraczała wielkość płytki.

Dla większej ekonomiczności użytkowania wykorzystuje się płytki różnej powierzchni, które umożliwiają dostosowanie powierzchni gotowania do wielkości naczynia i w ten sposób zminimalizowanie strat energii. Niektóre płyty ceramiczne mają także strefy szybkiego rozgrzania, które w większości znajdziecie pod nazwami Strefa superszybka, Quick system, strefa HiLight, Sprint start itp. Zawsze chodzi o dodatkowe pola halogenowe, które do pełnej mocy rozgrzewają się praktycznie natychmiast.

Koszty można jeszcze obniżyć wykorzystując płyty ceramiczne z czujnikiem gotowania na podczerwień, który cały czas kontroluje temperaturę i dostosowuje do niej przebieg procesu gotowania. Nie powinno więc dochodzić do kipienia potrawy z powodu nadmiernego wrzenia. Wykorzystanie tej funkcji jest możliwe jedynie przy wykorzystaniu specjalnych garnków ze stali nierdzewnej, które są do tego dostosowane, lub przy wykorzystaniu paska z czujnikiem, dzięki któremu można kontrolować temperaturę w garnku. Bez paska można także gotować, ale nie zostanie wykorzystana funkcja czujnika i

oszczędności będą mniejsze.

Sterowanie płytą ceramiczną może być zarówno mechaniczne jak dotykowe. U nowych typów kuchenek nie są wyjątkiem wskaźniki elektroniczne czy displeje, które informują o przebiegającej funkcji na powierzchni do gotowania. Trzeba brać także pod uwagę możliwe sposoby zablokowania displeja dotykowego (zabezpieczenie przed dziećmi), aby nie doszło do niechcianego włączenia.

Płyta indukcyjna

Ostatnią nowością płyt ceramicznych jest tzw. indukcja. Indukcyjna płyta do gotowania pracuje na innej zasadzie podgrzewania. Ciepło powstaje dzięki indukcji jedynie na powierzchni dotyku garnka z płytą do gotowania i ogrzewa jedynie wnętrze naczynia. To minimalizuje straty energii i wyraźnie podwyższa skuteczność. Konieczne jest użycie specjalnych naczyń z ferromagnetycznym dnem – muszą zawierać żelazo (do dna można przyłożyć magnes).

Plusy i minusy płytek do gotowania

Palniki gazowe

  • + natychmiastowa gotowość do użytku
  • + mniejsze koszty użytkowania
  • + dobra regulacja ciepła
  • - przy używaniu kuchenki kombinowanej - konieczność dostępu zarówno gazu jak też elektryczności

Palniki żeliwne

  • + niska cena zakupu
  • + w ofercie są także odporne typy kompaktowe odpowiednie w podróży
  • - niski poziom wykorzystania energii
  • - zbyt duża produkcja zbędnego ciepła

Płyta ceramiczna

  • + szybkie osiągnięcie wymaganej temperatury
  • + niższy poziom produkcji zbędnego ciepła
  • + możliwość wykorzystania oszczędnego czujnika do gotowania
  • - potrawa kipi na powierzchnie gotowania i natychmiast się „przypieka”

Indukcyjna płyta do gotowania

  • + szybko gotowa do użytku
  • + prawie zerowa produkcja zbędnego ciepła
  • + proste utrzymanie dzięki nieprzywieraniu jedzenia po wykipieniu z garnka – można je natychmiast wytrzeć
  • - wyższa cena kupna płyty i konieczność kupienia specjalnych garnków
  • - niemożliwość wykorzystania szklanych, glinianych i ceramicznych naczyń tak samo jak naczyń z aluminium, miedzi i mosiądzu.

Kuchenki kombinowane

Należą do najczęściej sprzedawanych. Łączą wygodę łatwych do regulacji palników gazowych (zwróćcie uwagę na wybór kratek palników, powinny być maksymalnie funkcjonalne i bezpieczne) oraz elektrycznego piekarnika, który oferuje komfort podczas pieczenia.

Kuchenka gazowa

U kuchenek gazowych możemy liczyć się z niższą ceną kupna i całkowitych kosztów eksploatacji. Daje to szybkość rozpalenia, możliwości dobrej regulacji doprowadzenia ciepła i praktycznie zerowe zbędne ciepło. Jednak te wygody nie obowiązują dla piekarników gazowych. Tu ciepło jest prowadzone jedynie od dołu, więc nie jest równomierne i źle się reguluje. Negatywnym zjawiskiem gazu jest także tendencja wysuszania potraw.

Rozwiązaniem stały się kuchenki kombinowane, gdzie palniki gazowe uzupełnia elektryczny piekarnik i wykorzystuje się udogodnienia obu form ogrzewania. Obecnie palniki gazowe mogą być ze stali nierdzewnej, otoczone kratką ochronną, lub wpuszczone w utwardzone szkło. To pozwala na proste przesuwanie garnków i ich dobrą stabilność. Wiele typów ma elektryczne zapalanie palników i bezpieczniki, które zgaszą płomień przy spadku temperatury.

Jak wybrać kuchenkę

Kuchenki do zabudowy

Wybór piekarnika

W przypadku piekarnika należy rozważyć, którą funkcję wykorzystacie, jaki jest wasz styl życia oraz jakie Są wasze wymogi dotyczące przygotowywania potraw. Podstawą jest oświetlenie piekarnika z dostatecznie dużą szybą podglądu, która powinna być co najmniej potrójnie izolowana i posiadać funkcję ISOFRONT plus, ISOFRONT top, które obniżają temperaturę szyby czołowej. Wtedy nie dojdzie do oparzeń, ponieważ temperatura osiągnie maksymalnie 70 °C.

Bardzo pożyteczny jest rożen obrotowy lub sonda temperatury. Wbija się ją do środka mięsa, ustawia stopień pieczenia a sonda w odpowiedniej chwili wyłącza piekarnik – rozpozna, kiedy mięso jest gotowe. Na uwagę zasługują teleskopowe wysuwane blachy, dzięki którym nie poparzycie się. Istnieje system, w którym blacha automatycznie wysuwa się po otwarciu drzwiczek piekarnika.

Klasa energetyczna oznaczona jest literami A – G i jest obliczona na podstawie danych ogrzana piekarnika do 200 ° Celsjusza przez czas jednej godziny, zazwyczaj są to  2 do 3 kWh.

Ustawianie piekarnika

Panel sterowania piekarnika z reguły umieszczony jest w jego górnej części, na razie tylko w wyjątkowych przypadkach spotkacie się z możliwością zabudowania panelu sterowania w górnych szafkach ciągu kuchennego (specjalny kabel łączący dla takiego typu sterowania w przypadku niektórych piekarników można zamówić bezpośrednio u producenta). Z możliwych systemów sterowania możecie wybrać piekarnik ze sterowaniem mechanicznym lub elektronicznym. Jednym z plusów sterowania elektronicznego jest jego inteligentne sterowanie, które za pomocą czujników ciepła umożliwia procesorowi ustalenie najodpowiedniejszego czasu pieczenia i regulacji procesu pieczenia.

Konserwacja i czyszczenie

Czyszczenie wewnętrznej przestrzeni piekarnika uprości wam funkcja określana jako „samoczyszczenie“. Jest instalowana w piekarnikach, które mają ściany powleczone specjalnym pokryciem (o nazwie panele katalityczne, PerfectClean, pyroliza itp.), które pochłania tłuszcz i jest łatwe w czyszczeniu. Najpopularniejsze są dwa sposoby:

  • Sposób pyrolityczny wykorzystuje zasadę krótkotrwałego podwyższenia temperatury w piekarniku, zanieczyszczenia są właściwie wypalane a po zakończeniu procesu należy tylko wytrzeć dno piekarnika.
  • Sposób katalityczny polega na katalitycznej interakcji składników emalii z tłuszczami. Trzy wewnętrzne strony piekarnika pokryte są blachami pokrytymi porowatą emalią. Materiał ten jest w stanie zniszczyć tłuszcz przylepiony do ścianek. Po zakończeniu pieczenia wystarczy pozostawić piekarnik przez 20 minut w trybie „czyszczenia” a następnie wytrzeć zabrudzenia. Blachy należy wymieniać co 5 – 6 lat.

Specjalne programy czyszczenia

  • Aqua Clean – odtłuszczenie przebiega za pomocą pary, która powstanie z wody v brytfannie, którą wkłada się do piekarnika i parę minut pozostawia do ogrzania. Po zakończeniu procesu zanieczyszczenia po prostu się ściera.
  • Fast Clean – chodzi o program, który za pomocą funkcji samoczyszczenia (pyrolizy) ustawi temperaturę w piekarniku na 500 °C. Dzięki temu na pył rozpada się nawet to najbardziej twarde zanieczyszczenie i zostaje po nim jedynie mała kupka popiołu. Cały program trwa jedynie 90 minut.

Funkcje użytkowe

  • Infrapieczenie – najlepiej sprawdza się przy pieczeniu mięsa. Mięso w zasadzie jest grilowane z wykorzystaniem wentylatora.
  • Pieczenie Pizzy – przy tym ustawieniu wentylator pracuje razem z obiegowym i dolnym panelem grzewczym. Pizza będzie naprawdę chrupiąca.
  • Programowanie pieczenia – funkcja umożliwia ustawienie dokładnego przebiegu procesu pieczenia dla określonej potrawy. Przy powtórnym przygotowaniu wystarczy tylko wybrać wcześniej ustawiony program.
  • Rozmrażanie – pracuje tylko wentylator i wewnętrzne oświetlenie. Rozmrażanie jest powolne a jedzenie nie traci walorów smakowych i zawartości witamin.
  • Utrzymywanie temperatury – (Keep Warm) chodzi o funkcję, dzięki której przy minimalnym zużyciu potrawy przez dłuższy czas będą miały temperaturę odpowiednią do podania na stół. W ten sposób można ogrzewać talerze, pozwolić rosnąć ciastu lub suszyć owoce.