Jak wybrać lodówkę

Lodówka zazwyczaj jest pierwszym sprzętem, który kupujemy do domu. Chodzi o stosunkowo wysoką i długoterminową inwestycję, dlatego dokonując wyboru należy mieć dostateczne informacje po to, aby lodówka służyła maksymalnemu zadowoleniu. Wszystko wokół was przechodzi dynamiczne zmiany, sprzęt domowy rówinie szybko zmienia się pod względem modnych trendów czy parametrów technicznych. Dlatego też dobrze będzie przypomnieć sobie najważniejsze kryteria, które należy brać pod uwagę podczas dokonywania wyboru nowej lodówki.

Lodówki wolnostojące czy do zabudowy

Podjęcie decyzji pomiędzy lodówką do zabudowy i wolnostojącą jest pierwszym krokiem na drodze do zadowolenia. Wszystko zależy od waszej kuchni. Potrzebujecie dyskretnego rozwiązania wkomponowanego do ciągu kuchennego? Wtedy wybierzcie urządzenie do zabudowy. Jeżeli rozwiązujecie problem miejsca lub często się przeprowadzacie, kupcie sobie lodówkę wolnostojącą. Taką postawicie praktycznie w dowolnym miejscu w mieszkaniu i możecie ją sobie ustawiać według potrzeb.

Przykłady w naszym sklepie: lodówki do zabudowy, lodówki wolnostojące

Lodówki z zamrażarką czy bez zamrażarki

Przeprowadziliście się do kawalerki i szukacie kompaktowej lodówki? Wobec tego wybierzcie wariant bez osobnej zamrażarki. Jednak większość naszych klientów daje pierwszeństwo kombinowanym wariantom, gdzie sama zamrażarka jest częścią urządzenia. W związku z kombinowanymi lodówkami przychodzi kolej na pytanie o wyposażenie w jeden czy dwa agregaty. Druga wymieniona wersja oferuje dostateczną moc do szybkiego zamrażania nowo włożonych produktów oraz możliwość selektywnego wyłączenia albo lodówki albo części mrożącej.

Jak wybrać lodówkę

Oszczędne urządzenia klasy A+, A

Ponieważ lodówka jest włączona cały czas, powinniśmy pieczołowicie obliczyć koszty jej eksploatacji. Informacje o dziennym zużyciu można znaleźć w materiałach producenta. Jednak te dane mogą być zwodnicze, ponieważ nie są w żadnym stosunku do rozmiaru lodówki. Problem ten rozwiązuje podział na kilka klas energetycznych, np. A+, A, B itp. Najbardziej oszczędne są urządzenia kategorii A i A+, ale także tu należy sobie uświadomić, że wyjściowe zużycie zależy także od tego, gdzie lodówkę umieścimy. Jeżeli będzie na nią świeciło słońce lub będzie miało wpływ inne źródło ciepła, koszty chłodzenia się zwiększą.

Nowoczesne funkcje i wzornictwo

Poza podstawowymi funkcjami producenci nieustająco starają się wprowadzać nowości. Od przemyślanej ergonomii, przez wykorzystanie nowoczesnych funkcji szybkiego zamrażania, do ekstrawaganckiego wzornictwa (na przykład retro). Taka jest droga producentów do kuchni naszych mieszkań. Do innych przynęt należą wydzielone miejsca z temperaturą utrzymywaną od 0 do 3°C nazywane BioFresh, lub strefa zerowa, gdzie są specjalnie filtry zapobiegające mnożeniu się bakterii i powstawaniu pleśni oraz akustyczna sygnalizacja otwartych drzwi. Kto lubi ekstrawagancję i dużą przestrzeń użytkową, to można mu polecić tak zwane lodówki side by side, lodówki dwudrzwiowe typu amerykańskiego. Najwyższej jakości modele wyposażone są nawet w kostkarkę do lodu i displej LCD z wyświetlaczem TV.

Biała czy Inox ?

Większość klientów zaopatruje się w lodówki w kolorze całej kuchni, wielu jednak wybiera ją sobie jako pierwszy sprzęt do kuchni, którą dopiero budują. Jeżeli chcecie klasyczną białą, nie ma co myśleć. Jeżeli jednak szukacie nowoczesnego wyglądu, powinniście znać wszystkie typy. Inox i nierdzewne różnią się od siebie w pozostawianiu odcisków palców. Powierzchnia Inox jest szlifowana, na niej śladów nie zostawicie (tak samo jak w przypadku koloru srebrnego), wykonanie ze stali nierdzewnej jest atrakcyjniejsze wizualnie. Uwaga na wygląd ze stali nierdzewnej, czasami być to plastik polakierowany srebrną farbą.

Powinniście wiedzieć

Każde urządzenie wymaga określonej temperatury roboczej. Obowiązuje to także w przypadku lodówek i zamrażarek. Nie powinny stać w pobliżu źródeł ciepła. Idealna temperatura pracy dla tej kategorii urządzeń wynosi 15 – 30 °C. Większość lodówek ma zainstalowaną funkcję automatycznego odmrażania części chłodzącej. Dlatego też zalecamy wam sprawdzić ten parametr przy konkretnym wyrobie. Tak samo, jak obecność bezszronowego modułu mrożącego z funkcją NoFrost. Wygląd wyrobu to nie wszystko, bardzo wiele zależy od jakości wykonania warstw izolacyjnych. Dobrze zaprojektowana lodówka potrafi utrzymać temperaturę przez parę godzin od wyłączenia z prądu. Patrz hasło „okres akumulacji” w naszym słowniku.

Wybór lodówki w skrócie

Lodówka jest zazwyczaj pierwszym sprzętem, który kupujecie do domu. Pamiętajcie o tym, że jako jeden z niewielu sprzętów AGD będzie włączona cały czas a dla większości osób chodzi o długoletnią inwestycję. Dlatego przed dokonaniem zakupu należy dobrze przemyśleć, jakie powinna mieć parametry i nie lekceważyć kryteriów wyboru. Te najważniejsze jeszcze raz powtórzymy sobie. Spróbujcie więc przed dokonaniem zakupu odpowiedzieć sobie na następujące pytania:

  1. Czy lodówka ma być stałą częścią ciągu kuchennego, czy lodówką wolnostojącą?
  2. Czy poszukujecie urządzenia z niskim zużyciem energii?
  3. Czy potrzebna jest wam zamrażarka?
  4. Czy zależy wam na mocy?
  5. Czy chcecie lodówkę białą, ze stali nierdzewnej czy z inną powierzchnią?